Gratis verzending vanaf €70 binnen NL, €90 in BE.

Fluoriet: Betekenis, Kleuren en Eigenschappen

Wat is fluoriet?

Fluoriet komt voort uit het Latijnse woord "fluor", wat "vloeien" betekent. De steen kreeg deze unieke naam vanwege haar vermogen om te schitteren onder UV-licht; het wordt vaak beschreven als kristalfluorescentie. Fluoriet komt voor in een reeks delicate ontwerpen die symmetrisch, mooi en volgens veel mensen vol spirituele kwaliteiten zit. De steen wordt onder andere in verband gebracht met schoonheid, lucide dromen en het verbeteren van de intelligentie van een individu.

Fluoriet heeft een zogenaamd kubisch kristalstelsel. De calcium-ionen nemen vlakgecentreerde posities in; de fluoride-ionen bevinden zich in de tetraeders tussen vier calcium-ionen. De octaedrische ruimtes tussen calcium-ionen zijn in fluoriet onbezet. In zuivere vorm is fluoriet kleurloos, maar door sporenelementen (transitiemetalen) kan het verschillende kleuren hebben.

Zo zijn er de volgende kleuren fluoriet:

 • Zwart
 • Blauw
 • Groen
 • Magenta
 • Regenboog
 • Roze
 • Paars
 • Geel
 • Rood (zeer zeldzaam)

De kleuren kunnen tevens in verschillende mate van donkerheid en intensiviteit voorkomen. Om te testen of jouw fluoriet fluorescerend is, kun je het kristal bloot stellen aan ultraviolet licht.

De gemiddelde dichtheid van fluoriet is 3,13 kg/l en de hardheid is 4, daar fluoriet het typemineraal voor die hardheid is.

Dit kristal is al sinds lange tijd zeer gewild en wordt beschouwd als een waardevol bezit. Zelfs vandaag de dag maken de zeldzaamheid van de steen, de verscheidenheid aan kleuren en de prachtige ontwerpen het tot een van de meest begeerde kristallen in de industrie.  

In spirituele kringen wordt fluoriet geprezen om haar helende energie die nieuwe dimensies van vrede, sereniteit en balans aantrekt. De steen kan bijvoorbeeld gebruikt worden bij meditatie of door de steen bij je te dragen om deze ervaring te beleven.

Fluoriet herinnert haar liefhebbers aan de grootsheid van het universum en alles wat het bevat. Ondanks zo'n uitgestrekt universum heeft elke ster, planeet en mens een plaats en pad. Fluoriet vertegenwoordigt deze harmonie en schoonheid van het universum.

Door gebruik te maken van deze prachtige edelsteen, begin je het belang te begrijpen dat je hebt in deze grote wereld. Net als fluorietstenen, waarbij elke steen een uniek ontwerp heeft, heeft elke individu een unieke schoonheid, energie en karakteristieken. Deze spirituele ervaring helpt je alle aspecten van je leven te accepteren.

Geschiedenis

In het verleden was deze steen zeer waardevol vanwege zijn unieke en ingewikkelde ontwerpen. Keizers betaalden er royaal voor om het op te nemen in hun sieraden en juwelen, wat in die tijd als een teken van koninklijkheid werd beschouwd.

Zo liet keizer Nero een beker van fluoriet maken vanwege de schoonheid en breekbaarheid, die hij alleen gebruikte om de duurste en beste wijnen van het land te drinken. Dit maakte het uiteindelijk een symbool van rijkdom binnen deze cultuur, wat eeuwenlang zo bleef voortbestaan.

Op dezelfde manier waardeerden de traditionele Chinezen fluoriet vanwege haar aantrekkelijkheid en het vermogen om levendige, lucide dromen op te wekken. Ze geloofden dat door dit kristal in de buurt van het bed te plaatsen, de energie van de steen zou stralen en hen zou onderdompelen in levendige dromen. Hierdoor konden ze genieten van mooie dromen en zelfs hun dromen controleren. Klinkt cool, toch?! Probeer het vanavond, leg er een paar onder je kussen of op de nachtkastje!

Fluoriet werkingen mindmap - Insight Stones

Soorten en Eigenschappen van Fluoriet

Zwarte Fluoriet

Deze fluoriet staat bekend om het effectief zuiveren van negatieve energie bij een individu, van hun spirituele vlak, aura's en energieën. Het vermindert ook de kans op nachtmerries.

Blauwe Fluoriet

Blauwe fluoriet heeft, naar zeggen, veel eigenschappen, waaronder;
 • Bescherming en balancering van emoties
 • Rechtvaardigheid bieden
 • Helpen bij spirituele vooruitgang
 • Het openen van het derde oog chakra
 • Helpen bij communicatie en je stem laten horen
 • Zuivering en ordening van negatieve emoties
 • Verwijdert verwarring en schuld.
 • Biedt harmonie
 • Beschermt tegen psychische aanvallen
 • Versterkt het bewustzijn

Fysiek wordt ervan gezegd dat het de huid kan genezen, kan helpen met ademhalingsproblemen, allergieën kan verminderen en een positieve invloed heeft op de zenuwen en de hersenen.

Groene Fluoriet

Van deze kristal wordt gedacht dat het zelfliefde bevordert, blokkades verwijdert en helpt bredere denkpatronen te ontwikkelen. Daarnaast zou het ook helpen bij het stimuleren van creativiteit en het ontdekken van unieke ideeën.
Daarnaast wordt gedacht dat groene fluoriet kan helpen ontgiften en kan helpen bij het genezen van ziekten zoals hartziekten, spijsverteringsstoornissen, artritis en schimmelinfecties.

Zoals de kleur suggereert, is de steen verbonden met de natuur en herstelt het de verbinding van het individu met hun wortels. Groene fluoriet staat daarnaast voor overvloed en welvaart.

Magenta Fluoriet

Bekend als de steen van innerlijke waarheid, kan magenta fluoriet je leren meer begrip te ontwikkelen voor je emoties, je verlangens te begrijpen en je spirituele zelf meer te ontwikkelen. Men zegt dat dit kristal je kan helpen om anderen vergeven, een positief perspectief op het leven ontwikkelen en de leiding nemen bij het nemen om zo beslissingen te maken die goed zijn voor jou.

Regenboog Fluoriet

Regenboog fluoriet valt op door zijn veelkleurige ontwerp, maar ook door zijn mix van energieën. Zo gezegd helpt regenboogfluoriet bij het volgende:
 • Flexibiliteit
 • Vrij denken
 • Emotionele intelligentie
 • Herstellen van gebroken auralagen of energieën
 • Ruimdenkendheid
 • Balans vinden in het leven en tussen mannelijke en vrouwelijke energie.

Roze Fluoriet

Roze fluoriet wordt gezien als een steen van positiviteit en vrolijkheid. Het kan helpen bij het opruimen van negatieve energie die je binnenhoudt. Daarnaast werkt het zogezegd op je hartchakra, waardoor je je lang onderdrukte emoties kunt zien en uiten. Door deze emoties naar de oppervlakte te brengen, kun je ze productief en effectief aanpakken.

Paarse Fluoriet

Paarse fluoriet zou helpen bij veel spirituele kwesties, zoals:
 • Mystiek inzicht
 • Psychisch bewustzijn
 • Het openen van het derde oog chakra
 • Toegang tot spirituele vlakken en visioenen
 • En wederom tot het vinden van balans

Paarse fluoriet beschermt de gebruiker terwijl ze hun spirituele zelf, spirituele werelden en de waarheid verkennen. Het helpt inzichten vergaren die kunnen helpen een beter leven te creëren. Men zegt dat paarse fluoriet je gevoel van realiteit intact houdt, terwijl je het spirituele avontuur doorgaat.

Daarnaast stelt men dat de steen helpt het geheugen en concentratie te verbeteren en daarnaast innerlijke rust en emotionele stabiliteit te vinden

Gele Fluoriet

Deze krachtige vorm van fluoriet kan je helpen gemakkelijker te leren. Het geeft je een positieve houding en inspireert doelgerichte acties die positiviteit in jouw leven en in het leven van anderen brengen.
Men zegt tevens dat fluoriet kan helpen bij fysieke en mentale aandoeningen zoals maagproblemen, gewrichtsklachten, lichamelijke ontgifting en verminderde eetlust.

Rode Fluoriet

Rode fluroriet is vrij zeldzaam, zeker als het een mooie intens rode kleur heeft met een hoge helderheid. Rode fluoriet wordt geassocieerd met het basischakra en helpt daarbij veiligheid, zekerheid en balans te vinden. Het helpt je te aarden en zelfvertrouwen te vinden.

Hoe kun je fluoriet gebruiken?

Fluoriet kan op verschillende manieren worden gebruikt. Je kunt de steen in je hand houden tijdens meditatie, om bijvoorbeeld kalmte, vrede en balans te ervaren (of de andere kwaliteiten van de specifieke soort fluoriet). Daarnaast kan het mediteren met een edelsteen je concentratie tijdens meditatie verbeteren door aandachtig de steen te observeren.


Fluoriet kan ook als sieraad worden gedragen. Let wel op dat fluoriet niet een hele hoge hardheid heeft. Het vergt dus een ietwat voorzichtige omgang. Je kunt fluoriet bijvoorbeeld dicht bij het hart plaatsen door het in de vorm van een hanger te dragen of je kunt het als armband of ring dragen. Als je bepaalde energie wilt ontvangen draag de edelsteen dan aan de linkerkant. Wil je bepaalde energie loslaten, draag de edelsteen dan aan de rechterkant.

Ten slotte kan de steen ook positieve energie bieden wanneer deze simpelweg in een kamer of kantoor wordt geplaatst.

We hopen dat je hebt genoten om te leren over fluoriet! We willen u er daarnaast op wijzen dat de werkingen die wij hebben omschreven in dit artikel geinspireerd zijn door spirituele en culturele opvattingen. Heeft u fysieke of mentale klachten? Dan raden wij u aan een geestelijkprofessional en/of arts te bezoeken. Het werken met edelstenen is geen vervanging voor reguliere medische zorg.

Laat een reactie achter